Açıklamaya göre, özellikle paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) tarafından toplu tecavüz, cinsel kölelik, insan ticareti, zorla evlendirme ve hedefli cinayetler yaygın biçimde uygulanıyor.
SAVAŞIN EN SAVUNMASIZLARI
15 Nisan 2023’ten bu yana Sudan ordusu ile HDG arasında süren çatışmalar, on binlerce kişinin ölümüne, 13 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine yol açtı. BM’ye göre bu durum, dünyadaki en büyük insani krizlerden biri haline geldi. Bu ortamda, özellikle kadın ve kız çocuklarının hayatta kalma ve korunma olanakları dramatik biçimde azaldı.
BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yetkilendirilen dokuz uzmandan oluşan grup, 330’dan fazla cinsel şiddet vakasının belgelenmiş olduğunu, ancak gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini belirtti. Uzmanlar, bazı mağdurların yaşadıkları travma nedeniyle intihar ettiklerine dair bilgiler aldıklarını da vurguladı.
CİNSEL ŞİDDET SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILIYOR
Uzmanlar yayımladıkları ortak bildiride, cinsel şiddetin Sudan’da sistematik biçimde bir savaş silahı olarak kullanıldığını kaydetti. Kadınların ve kız çocuklarının kamplarda, pazarlarda ve barınaklarda kaçırıldığı, özellikle HDG’nin kontrolündeki bölgelerde zorla kaybedilmelerin ve cinsel esaretin arttığı belirtildi.
KORUMA MEKANİZMALARI ÇÖKÜYOR
BM uzmanları, çatışmaların sürdüğü bölgelerde sağlık hizmetlerine, psikolojik desteğe ve hukuki adalete erişimin neredeyse tamamen yok olduğunu, faillerin ise cezasızlıkla teşvik edildiğini belirtti. Açıklamada, bu durumun kadınlar arasında ruhsal çöküş ve umutsuzluğu derinleştirdiği, ve koruma mekanizmalarının neredeyse tamamen çöktüğü ifade edildi.
ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI
BM uzmanları, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik bu korkunç şiddet, savaş zamanlarında bu tür suçların nasıl sıradanlaştırıldığını gözler önüne seriyor" diyerek, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı.